Sokowirówka wolnoobrotowa pozwala na przygotowanie soków wysokiej jakości, które są pełne witamin, błonnika i cennych mikroelementów. Zmniejszenie szybkości ścierania (w stosunku do sokowirówek szybkoobrotowych) przede wszystkim pozwala na znacznie dokładniejsze wyciśnięcie soku, co zmniejsza ilość pozostającego miąższu. Dodatkowo w procesie szybkoobrotowym powstaje wysoka temperatura, która wpływa na bezpowrotne utracenie sporej części witamin zawartych w owocach i warzywach. Soki wyciśnięte w sokowirówce wolnoobrotowej zachowują zdecydowaną większość pozytywnych substancji, co sprawia, że stają się doskonałym uzupełnieniem diety dla osób dbających o zdrowie i figurę.
Użytkownicy sokowirówki wolnoobrotowej AD 4113 doceniają ją przede wszystkim za przygotowanie niezwykle smacznych soków, cichą pracę oraz wygodne czyszczenie. Dzięki swoim zaletom, sokowirówka została uhonorowana prestiżowym wyróżnieniem „Moc witamin” przez grupę LaSad, która skupia producentów owoców i soków najwyższej jakości.